Voorzitter Wout van Tongeren: “De HuurSchuur voor de inwoners van Den Haag”

Jongeren voor Den Haag, de jongerenorganisatie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos komt met een innovatief plan om een nieuwe markt te creëren. De HuurSchuur is een ruimte midden in het centrum van Den Haag, waar men huishoudelijke goederen zoals een stofzuiger of luchtbed kan huren. Den Haag is een multiculturele stad met veel expats en internationale studenten die tijdelijk in de stad verblijven. Als nieuwe inwoner heb je enkele essentiële huishoudelijke spullen nodig, denk aan een waterkoker of een prullenbak. Het aanschaffen van huishoudelijke artikelen is minder noodzakelijk wanneer je maar tijdelijk in een land of stad verblijft, daarom zou huren de ideale oplossing zijn voor de internationale Hagenaar. Daarnaast kent het centrum van Den Haag kleine woningen, veel studenten die steeds kleiner gaan wonen en daardoor ruimte tekort hebben om groot huishoudelijk apparatuur op te bergen. Ook krijgen studenten sinds een aantal jaar minder studiefinanciering, waardoor zij minder financiële ruimte hebben om huishoudelijk apparatuur aan te schaffen.

Wout van Tongeren, voorzitter van Jongeren voor Den Haag: ‘’Veel studenten en starters gaan steeds kleiner wonen, hierdoor hebben zij simpelweg geen ruimte voor bijvoorbeeld een ladder, een boormachine of een stofzuiger. Ook is Den Haag erg populair onder expats en internationale studenten die hier soms maar voor een paar maanden zijn. Een initiatief als de HuurSchuur kan dit probleem oplossen door in het centrum een socialhub te creëren, waar studenten en buurtbewoners deze spullen kunnen huren. De HuurSchuur dus voor de student en internationale Hagenaar die geen spullen wil bezitten!”

Sociale impact

Initiatiefnemer van de HuurSchuur Aljona Yermakova: “Den Haag heeft te maken met een groot deel van de inwoners die een gevoel van eenzaamheid ervaart, we gaan niet meer bij de buurman of de buurvrouw thuis op bezoek. De HuurSchuur maakt de verbinding tussen deze mensen weer mogelijk.Het is ook echt een van de doelstellingen van de HuurSchuur om eenzaamheid terug te dringen en een maatschappelijke bijdrage te leveren. “De deeleconomie en circulaire economie zijn mijn grote passies en liggen dicht bij mijn hart. Ik geloof er ook absoluut in dat de stap naar de service-economie de komende jaren gezet zal worden. Maar we moeten natuurlijk ergens beginnen, dus waarom niet met de HuurSchuur?”, aldus Aljona Yermakova.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos raadslid en adviseur van Jongeren voor Den Haag Damiën Zeller stelt schriftelijke vragen om in Den Haag een Huurschuur te realiseren. Zeller: “Juist voor scholieren en studenten is dit ideaal”.

Lees hier de schriftelijke vragen